V lese na Sahaře začne do dvou týdnů kácení suchých a nestabilních stromů

13.09.2021 14:40

V lese na Sahaře začne nejpozději do 14 dnů kácení suchých a provozně nebezpečných stromů. Toto rozhodnutí padlo v pondělí na schůzce zástupců magistrátu, příměstské části a zhotovitele, který na základě výběrového řízení kácení i odvoz dřeva zajistí. Vlastní kácení by mělo trvat zhruba dva týdny, pokud je neprodlouží nepříznivé počasí. Lokality, v nichž se bude kácet, budou v terénu označeny. Platí ale důrazné doporučení, aby občané po zahájení kácení do lesa raději vůbec nevstupovali, případně s velkou opatrností a mimo označené zóny.

V lese na Sahaře bude provedena nahodilá těžba, což znamená, že budou odstraněny stromy suché, zlomy, vývraty a stromy provozně nebezpečné. Při těžbě bude brán zřetel na zachování přirozeného zmlazení v dané lokalitě. Tím není myšleno zmlazení akátů, který je v dané lokalitě nežádoucí.
Vytěžené dřevo bude vyvezeno mimo les a prodáno. Po ukončení těžebních prací zajistí firma, která práce prováděla, sanaci cest a případných vzniklých škod na lesním porostu. V průběhu provádění těžebních prací, bude prostor uzavřen, aby nebyla ohrožena bezpečnost návštěvníků lesa. Žádáme návštěvníky lesa, aby respektovali tato nutná bezpečnostní opatření.
Po vlastním kácení bude nutné ještě dořešit, kdy a v jakém rozsahu se odstraní nežádoucí akáty a ostružiní a zda ještě letos, či až příští rok začne ve vykácených místech lesa nová výsadba. 
 
MB-NET

Zpět